“Mini, mini mīkliņu…” Degumnieku bibliotēkā

Ziņa publicēta 12.02.2016
Ar Degumnieku pamatskolas 1. un 3. klases skolēniem bibliotēkā uzsākts latviešu folkloras iepazīšanas cikls “Pie skala uguns”. 28.janvārī notika pirmā nodarbība “Mini, mini mīkliņu…”.

 Bibliotekāre noskaidroja, ko bērni saprot ar vārdu “folklora”. Izrādījās, ka tieši šis vārds vēl viņiem ir  svešvārds. Folklora aptver gan tautas mutvārdu daiļradi(tautasdziesmas, pasakas, teikas, mīklas u.c.), gan tautas mūziku, dejas un rotaļas. To visu kopā sauc par FOLKLORU. Bet tad, kad runājām par katru folkloras žanru atsevišķi, tad viņiem bija ko teikt. Bērni zināja gan tautas dziesmas noskaitīt, bija lasījuši pasakas, gan mīklas minējuši.

Senos laikos cilvēki, kad vēl nebija izgudrota elektrība,  garajos un tumšajos ziemas vakaros pulcējās kopā, lai strādātu dažādus darbus( austu, adītu, gatavotu darba rīkus). Lai labāk veiktos darbi tika stāstītas pasakas, teikas, minētas mīklas. Apgaismojumu deva skala uguns. Tāpēc arī mūsu pasākums saucas “Pie skala uguns”. Bibliotekāre bērniem izdalīja sagatavotus skaliņus, kas  “ jāaizdedzina”- pie skaliņa bija jāpiesien sarkana lentīte.

Tālāk pievērsāmies tikai un vienīgi mīklām. Noskaidrojām, ka mīklas ir īpatnējs folkloras žanrs. Tā ir savdabīgs, asprātīgs jautājums vai uzdevums. Ikkatrai mīklai ir arī atbilde vai atrisinājums, kas mīklas uzdevējam ir zināms, jau mīklu uzdodot, bet kas jāatrod mīklas minētājam. 

Un mīklu minēšana varēja sākties! Iesildīšanās sākās ar dažādu mīklu minēšanu, par katru pareizu atbildi tika saņemta uzlīmīte. Arī bērni bija gatavojuši un atnesuši uz bibliotēku savas mīklas, kas bija jāatmin bibliotekārei. Tās bija interesantas, asprātīgas, un nemaz ne viegli atminamas. Savukārt bibliotekāre bija sagatavojusi dažādus mīklu minēšanas veidus. Piemēram, katrs bērns izvilka vienu mīklu, kuras atminējums bija jāatrod uz galda izliktajos priekšmetos. Tas bija jautri! Nākošais uzdevums bija atrast pēc iespējas vairāk pareizu atbilžu mīklām, kuru atminējumi bija dotajos zīmējumos. Tas jau bija grūtāk, bet pa visiem kopā, tikām galā arī ar šo uzdevumu. Pietrūka laika, lai uzzīmētu vienas mīklas (pēc katra paša ieskatiem) atrisinājumu. Šis uzdevums palika kā mājas darbs, kas jāizpilda līdz nākošajai nodarbībai.

 Pasākuma nobeigumā katrs bērns saņēma Lasītāja pasi, kurā būs jāieraksta visas izlasītās grāmatas šajā mācību pusgadā. Gada beigās novērtēsim bērnu lasītprasmi un interesi par grāmatām un lasīšanu.

 Bibliotēkas vadītāja Ināra Kokare

Array
Array
Array