Tikšanās bibliotekāru stāvā – kā sadzīvot ar “Facebook” algoritmiem

    Ziņa publicēta 09.04.2018
    Trešdien, 25. aprīlī plkst. 11.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavā notiks kārtējais cikla “Tikšanās bibliotekāru stāvā: jaunieguvumi un pieredze” pasākums. Tēma – sociālā medija “Facebook” algoritmi un to ietekme uz mūsu ikdienu. Pasākuma viesis – žurnālists un Vidzemes augstskolas docents Jānis Buholcs.

    “Facebook” nenoliedzami ir populārākais tiešsaistes sociālais medijs pasaulē, un Latvijā jau vairākus gadus kā pārspējis “Draugiem.lv”. “Facebook” dibināts 2004. gada februārī ASV, un nākamgad svinēs 15. gadadienu. Pēc 2017. gada datiem “Facebook” katru mēnesi apmeklē vairāk nekā 2 miljardi lietotāju. Šī komunikācijas platforma ir kļuvusi par nozīmīgu elementu indivīdu ikdienas saziņas procesos, un tai ir ietekme arī uz žurnālistikas, mārketinga, reklāmas, politiskās komunikācijas un daudzu citu jomu attīstību un izpausmēm.

    “Facebook” tādējādi ir kļuvis par ietekmīgāko satura “redaktoru” pasaulē. Tā darbības principi un informācijas atainošanas algoritmi ietekmē, kādu informāciju un kurā laikā redz tā lietotāji. Šie algoritmi regulāri tiek mainīti. Izmaiņu iemesli ir dažādi: cīņa ar viltus ziņām, agresiju un vardarbību, privātuma aizsardzība, informācijas plūsmas pielāgošana lietotāju vajadzībām, interesēm utt. Vienlaikus šīs izmaiņas ietekmē arī uzņēmumus, organizācijas un indivīdus, kuru iespējas izplatīt savus vēstījumus ir atkarīgas no “Facebook” – starpnieka, kura lēmumus lietotājiem ir mazas iespējas ietekmēt.

    Vai mēs zinām, kas slēpjas aiz mums ikdienā redzamās “Facebook” sejas? Kāpēc mūsu redzeslokā tiek iekļauta viena veida informācija un neparādās cita? Kādi mehānismi to nosaka? Vai ir iespējams izvēlēties, ko redzam savā jaunumu plūsmā? Kā panākt, lai mūsu ievietotā informācija sasniedz tos, kam to adresējam? Vai “Facebook” ar mums manipulē, un vai no tā ir iespējams izvairīties? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbildēs žurnālists un tiešsaistes mediju pētnieks Jānis Buholcs.

    J. Buholcs ikdienā strādā Vidzemes augstskolā, kur topošajiem žurnālistiem māca par sociālajiem medijiem, tiešsaistes informācijas vidi, mediju ekonomiku un ētiku. Līdztekus tam viņš pēta sociālo mediju lietotāju savstarpējās attiecības, Latvijas emigrantu komunikāciju un mūsdienu žurnālistikas procesus, kā arī veido publikācijas par Latvijas mediju vidi.

    Droši var teikt, ka teju visi Latvijas bibliotekāri ir vairāk vai mazāk aktīvi “Facebook” lietotāji, un gandrīz katrai Latvijas bibliotēkai ir sava “Facebook” lapa. Saskare ar “Facebook” mūsdienās ir gandrīz neizbēgama. Taču – vai mēs lietojam “Facebook”, vai arī “Facebook” lieto mūs?

    Uz pasākumu aicināti visi, kas vēlas kritiski paraudzīties uz “Facebook” un aizdomāties par tā nozīmi mūsu dzīvē!

    Kā allaž pasākumu ievadīs LNB Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavas galvenās bibliotekāres Elitas Vīksnas profesionālās literatūras apskats.

    Reģistrācija pasākumam: MailScanner has detected definite fraud in the website at "docs.google.com". Do not trust this website: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScmZjCmZnsQ-k8b_aWuHO9xIut_dS7FRVFRZn2k3HMrCYp23Q/viewform. Pasākuma apmeklējums – bez maksas.

     

    Ar sveicieniem

    Māra Jēkabsone

    Bibliotēku attīstības centrs

    Latvijas Nacionālā bibliotēka

    tālr. 67716050, mob. 26115747

    mara.jekabsone@lnb.lv