LATVIJAS KULTŪRVIDES TAKAS

    Ziņa publicēta 20.04.2011
    Portāls letonika.lv publisko projektu konkursa „LATVIJAS KULTŪRVIDES TAKAS” dalībniekus un aicina iesaistīties jaunus dalībniekus.

    Projekts „Latvijas kultūrvides TAKAS” norisinās visos Latvijas reģionos. Tajā var iesaistīties ikviens Latvijas iedzīvotājs un tā mērķis ir izveidot Rīgas, Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Latgales reģionam atsevišķi un Latvijai kopumā vienojošu kultūras karti – kultūrvides TAKAS – sociālu vietni, kurā Latvijas iedzīvotāji ir tie, kuri veido skatījumu uz kultūrvidi, raksta mūsdienu vēsturi un atspoguļo to vidi, kurā satiekas, izklaidējas, izglītojas.

    Šobrīd no visas Latvijas kopumā ir saņemti vairāk kā 50 TAKU pieteikumi. Ar pieteikumu idejām var iepazīties portālā letonika.lv.

    „Iesūtīti ir gan tradicionāli, gan neparastāki, gan nopietna pētniecības darba rezultātā tapušu darbu pieteikumi no neformālām biedrībām, skolēniem, bibliotekāriem un senioriem. Mēs priecājamies par katru dalībnieku, kurš vēlas sava darba augļus redzēt gan visai sabiedrībai atvērtajā letonika.lv portālā, gan izstādītus ceļojošajā digitālajā izstādē, kuru organizēsim projektam noslēdzoties. Lai sagatavotu atbildes uz dalībnieku jautājumiem un virzītu projektu atbilstoši tā iecerei, liela atbildība gulstas uz projekta reģionālajiem kuratoriem. Viņi ir tie, kuri palīdz dalībniekiem sagatavot materiālus iesūtīšanai. Šobrīd varu teikt, ka šī lieliskā iecere aprakstīt „SAVU Latviju” pašiem dalībniekiem jau ir izvērtusies par izziņas bagātu piedzīvojumu”, par projekta gaitu stāsta tā vadītāja Baiba Altena.


    Aprīlī projekta esošie dalībnieki gatavo un slīpē materiālu, lai maijā publiskotu pirmos rezultātus portālā letonika.lv.

    JAUNI Dalībnieki tiek gaidīti līdz 15. septembrim. Visu pavasari un vasaru gaidīsim skaistāko Latvijas TAKU pieteikumus! KOPĀ iekrāsosim Latvijas karti, un piedalies, ja vēlies, lai tajā ir arī Tava Latvija! Iesūti mums SAVU skaistāko Latvijas TAKU! Īpaši aicinām iesaistīties jauniešus. Tāpat gaidām lielāku aktivitāti no Kurzemes un Latgales reģionu puses.

    Latvijas publiskās bibliotēkas aicinām kļūt par projekta kontaktpunktiem un atbalstīt konkursa dalībniekus nozīmīga satura apkopošanā. Projekta rezultātā radītās Latvijas kultūrvides TAKAS tiks publicētas portālā www.letonika.lv un būs bez maksas pieejamas ikvienam interneta lietotājam.

    Konkursa termiņi.

    Dalībnieku pieteikšanās un projekta realizācija – 2011. gada 1. februāris – 15. septembris.
    Rezultātu apkopošana un publicēšana – līdz 2011. gada 1. novembrim.

    Projekta Dalībnieku pieteikumu iesniegšana. Projektu pieteikumi jāsūta uz e-pastu letonika@tilde.lv.

    Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapas: organizatora www.letonika.lv mājas lapā.

    Vēršam uzmanību uz to, ka viena no konkursa prasībām ir: nedublēt informāciju un iesniegt pašu radītus - oriģinālus materiālus, kuri nekur citur internetā nav un nebūs publicēti.

    Tas nozīmē to, ka, lai finālā veiksmīgi klasificētos projektā kā dalībnieks, iesniegtos darbus nevar piedāvāt citiem projektiem un konkursiem, kuri norit vai noritēs tuvākā nākotnē.

    Portāls letonika.lv ir plaši lietots uzziņu resurss internetā, kurš sniedz uzticamu informāciju par Latviju. Ar savu dalību projektā, ikviens var kļūt par šī portāla satura veidotāju un vērtīgu tā sastāvdaļu.

    Veiksmīgākie projekta dalībnieki saņems projekta organizētāju, atbalstītāju un sadarbības partneru balvas.

    Informāciju sagatavoja:

    Baiba Altena / SIA Tilde / Projekta „Kultūrvides TAKAS” vadītāja

    Tālr. 67605001, e-pasts: baiba.altena@tilde.lv


    Par projektu:

    Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu projektu konkursu izsludina sabiedrības Tilde veidotais un uzturētais interneta portāls letonika.lv (www.letonika.lv). Projekta partneris ir v/a „Kultūras informācijas sistēmas”,projekta „Trešais tēva dēls” ietvaros.

    Projekts „Latvijas kultūrvides TAKAS” mērķis ir izveidot Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales reģioniem atsevišķi un Latvijai kopumā vienojošu kultūras karti – TAKAS – sociālu vietni, kurā paši reģionu iedzīvotāji – gan skolu jaunieši, gan viņu domubiedri ir tie, kuri veido skatījumu uz savas apkārtnes kultūrvidi, raksta mūsdienu vēsturi un atspoguļo to vidi, kurā mīt, satiekas, izklaidējas, izglītojas un arī paši veido. Izceļot katra novada vai pilsētas unikalitāti, taps vienojoša mūsdienu TAKU kultūrkarte, kurā fiksētu faktu, fotogrāfiju, video materiālu, audio ierakstu un stāstu formā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja atstāt savu liecību un skatu. Projekta mērķis ir nedublēt jau plašsaziņas līdzekļos esošu informāciju, bet izcelt to būtisko, kas katram ir īpašs, piemēram, manas saulrieta, pastaigu vai skatu vietas, alternatīvie klubi, ekstrēmo sporta veidu trases, amatu darbnīcas, vietas ar īpašu vēsturi,  unikālās kultūras dzīves personības, dabas objekti, sakoptākās vietas ucc. – tās ir tikai dažas no TAKU projekta piedāvātajām tēmām.

    Projekta rezultātā radītās Latvijas TAKAS tiks publicētas portālā www.letonika.lv, un būs bez maksas pieejamas ikvienam interneta lietotājiem.

    Par letonika.lv

    Letonika.lv ir uzziņu un tulkošanas interneta pakalpojums ar plašu digitālo enciklopēdiju, vārdnīcu un terminu klāstu latviešu valodā, kas kopā aptver apmēram 36 500 enciklopēdiskas uzziņu informācijas šķirkļu un 5 500 attēlu, vairāk nekā 145 000 terminu tulkojumu un skaidrojumu, tulkojošās un skaidrojošās vārdnīcas ar 446 727 vārdiem un izteicieniem.

    Te atradīsiet informāciju par Latvijas vēsturi, kultūru, dabu, cilvēkiem, novadiem.

    Enciklopēdiju un vārdnīcu saturs veidots sadarbībā ar autoritatīviem nozaru speciālistiem, visa informācija ir apkopota vienā vidē un ērti atrodama ar tam speciāli radītu meklētāju, kas ‘saprot’ latviešu valodu.

    Letonika.lv ir sabiedrības Tilde veidotais un uzturētais latviskais uzziņu un tulkošanas portāls.

    Par Sabiedrību “Tilde”

    Til­de ir va­do­šais pla­ša lie­to­ju­ma prog­ram­ma­tū­ras iz­strā­dā­tājs Bal­ti­jas val­stīs. Til­de ir di­bi­nā­ta 1991. ga­dā Rī­gā, tajā strā­dā 91 dar­bi­nie­ks, uzņēmumam ir bi­ro­ji arī Viļ­ņā un Tal­li­nā. Gal­ve­nie Til­des dar­bī­bas vir­zie­ni ir da­to­rat­bal­sta iz­strā­de lat­vie­šu va­lo­dai, da­tor­prog­ram­mu lo­ka­li­zā­ci­ja, grā­mat­ve­dī­bas un uzņēmuma vadības prog­ram­ma­tū­ra, informatīvie un video pakalpojumi internetā.

    Par projektu „Trešais tēva dēls”

    „Trešais tēva dēls” ir publisko bibliotēku attīstības projekts, kuru īsteno valsts aģentūra „Kultūras informācijas sistēmas”. Projekta mērķis ir nodrošināt iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas izmantot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas – datortehniku un internetu, kā arī saņemt konsultācijas to lietošanā – jebkurā pašvaldību publiskajā bibliotēkā.